Romancero Gitano – för kör och gitarr 27 april

Det var magiskt i Alfvénsalen lördagen den 27 april. Då sjöng vi tillsammans med Mats Bergström, en av Sveriges – och världens – främsta gitarrister.

Huvudnumret var Romancero Gitano – ett verk för kör och gitarr. Drygt 200 personer hade kommit för att höra detta häftiga verk som tyvärr sällan spelas. Stycket anses som ett av de mer krävande och det är inte många gitarrister som klarar av det. Mats är en av dem.

Romancero Gitano är Mario Castelnuovo-Tedesco tonsättning av sju texter ur Federico Garcia Lorcas Poema del cante jondo. Castelnuovo-Tedesco är annars mest känd som kompositör av filmmusik men han skrev även konsertmusik, bland annat ett hundratal stycken för gitarr.

Mats spelade också tre stycken av Fransisco Tárrega, som bland annat ligger bakom Nokias ringsignal. Men framför allt räknas han som fadern till det moderna spelandet av klassisk gitarr. Mats gitarrspel trollband både publik och kör. Vilken känsla, vilken ekvilibrist!

Konserten inleddes på temat Olle Adolphson och vi sjöng två av hans mest kända och älskade sånger – Nu har jag fått den jag vill ha och Nu är det gott att leva. Det kanske inte är lika känt att Adolphson även skrev stycken för sologitarr. Mats framförde tre av dessa, där den sista, Habanera, blev en lyckad övergång till de mer spanska tongångarna av Tárrega och Castelnuovo-Tedesco.

Vår sympatiske konferencier Mats Tielman Lindberg ledde med fast hand, värme och humor oss genom hela konserten och gjorde den till en helgjuten upplevelse.

Om Mats Bergström
Efter examen från Kungl. Musikhögskolan verkade Mats Bergström under 1980-talet främst som sologitarrist och studiomusiker, men idag ackompanjerar han ofta storheter som Malena Ernman, Olle Person och Jeanette Köhn. Sedan 2006 är han ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien, 2011 belönades han med medaljen Litteris et Artibus.

Om Mats Tielman Lindberg
Mats Tielman Lindberg har varit frilansande skådespelare i Uppsala i över 20 år, bland annat i teatergruppen Tio fötter och Författarvandrarna. Han har också arbetat med revy, balett, musikal, mim, film, och är textförfattare och kompositör. 2009 var han med och nystartade Bananteatern.

Dela
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.