Älskade cykel – 10 maj 2014

Canorus_älskade cykel_helsida

Stumfilm från Nymans Verkstäder blev musikunderhållning

Från 1927 finns en stumfilm som visar cykeltillverkningen vid Nymans Verkstäder. Filmen är inspelad på den anrika Uppsalafabriken som låg i kvarteret mellan Väderkvarnsgatan och Salagatan. Stumfilmen, som aldrig tidigare har visats på bio, fick nu premiär på Slottsbiografen nästan 90 år senare. Canorus har tillsammans med artisten och cykelfantasten Staffan Lindberg skapat en konsert med rubriken Älskade Cykel där stumfilmen var en del av föreställningen.

Till filmen framfördes valda stycken från samma tidsperiod, som melodier från Karl Gerhard-revyer, men även nya specialskrivna cykelsånger med miljötema.

Det blev en kul konsert, varierande och underhållande. Många, särskilt de lite äldre i publiken, log igenkännande till Karl Gerhard-sångerna, men det blev också en hel del överraskningar! Bland annat Christer Åsbergs suveräna nya texter till de klassiska låtarna “Sakta vi gå genom stan/Walking my baby back home” och “I can’t give you anything but love”. Vem vet – de kanske blir nya klassiker! Vi sjöng också Queens Bicycle Race i läckert arr av Roine Jansson och M.A. Numminens roliga men tankeväckande “Att cykla är nödvändigt” i arr av Per Wickström. Allt ackompanjerat av Sture Jonsson (gitarr) och Håkan Jansson (trummor). Vi fick även ovärderligt stöd i regi och koreografi av veteranen Magnus Quennerstedt.

Det hela varvades med Staffan Lindbergs roliga, vitsiga och miljöpolitiska sånger och tal. Vi var nog många som fick oss en hel del tankeställare av denna ordvrängare av rang.

Konserten ingick i arrangemanget UNT Bike Weekend.

cykelkonsert_live_liten

Dela
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.