J. S. Bachs juloratorium i folkton 9, 10, 11 oktober 2015

 

Canorus framförde J. S. Bachs Juloratorium i en annorlunda konsertversion med text på svenska, tillsammans med nyckelharpor, härjedalspipor och orgel.

Mikaelskyrkan var nästan fullsatt på lördagen och även de andra konserttillfällena drog publik. Sköna klanger och härligt gung var några omdömen från publiken.


Vi hade tre konserttillfällen:

– Rimbo: fredag 9 oktober klockan 19.30 i Fasterna Kyrka

– Uppsala: lördag 10 oktober klockan 16.00 i Mikaelskyrkan.

– Järfälla: söndag 11 oktober i Järfälla kyrka klockan 16.00

Läs mer om projektet:

J.S. Bachs Juloratorium i folkton

Canorus framförde delar av J.S. Bachs Juloratorium i en konsertversion tillsammans med altsolist och musiker med svensk folkmusiktradition på nyckelharpa, härjedalspipa, orgel.

Christer Åsberg har översatt den tyska originaltexten.

Konserten byggde på den blandning av folkmusik och barock som var vanlig på 1700-talet. Många folklåtar klingar som barock. Båda stilarna bygger på dans och har samma gung, ornamentik och variationsprinciper, vilket gör det naturligt att framföra barockmusik med svenska folkmusikinstrument.

De stadsmusikanter som fanns då var ofta välutbildade och arbetade även som organister. De spelade polskor och polonäser med inslag av barockmusik men också med inslag inspirerade av de bondespelmän som hade delvis annan repertoar.

Medverkande

Britta Röjås, altsolist

Ditte Andersson och Cajsa Ekstav, nyckelharpa

Göran Månsson och Kristine West, härjedalspipa

Anders Bromander, orgel

Dirigent: Katarina Reineck

juloratorietmikroTREvänster Här finns affischen

Kören Canorus strävar efter att arbeta med spännande och annorlunda projekt och gärna i samarbete med skickliga musiker. Tidigare har kören samarbetat med bl.a. blockflöjtisten Per Gross, gitarristen Mats Bergström och operasångerskan Karin Ingebäck.

 

Dela
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.