Glödande toner – från Ferlin till Lorca

Canorus sjunger Romancero Gitano.


Ur programmet: Nu rider våren kring gård och byar (Ferlin) och Romancero Gitano (Lorca).

Låt Canorus och gitarristen Anders Emtell lysa upp novembermörkret med värmande text och musik lördagen den 17 november klockan 16 i Baptistkyrkan.

Kören Canorus inleder på temat Ferlin med några stycken körsatta av Hans Ljungberg. Vår gitarrist Anders Emtell spelar några solostycken för gitarr, vilka visar på instrumentets bredd och visar tydliga folkmusikaliska influenser.

Kören framför några sånger med berusande rytmer före huvudnumret Romancero Gitano  av Mario Castelnuovo-Tedesco. Läs mer om stycket nedan.

Tid och plats

  • Tid: lördagen den 17 november 2018 klockan 16.00
  • Plats: Baptistkyrkan, Dragarbrunnsgatan 54, Uppsala

Biljetter

  • Ordinarie pris vuxna: 180 kronor. Barn 0-7 år: gratis, 8-16 år halva priset
  • Biljetter förköp: biljettercanorus@gmail.com
  • Biljetter vid entrén konsertdagen från kl. 15.15
  • Vi tar Swish

Om Romancero Gitano

Romancero Gitano är ett stycke för kör och gitarr, som Castelnuovo-Tedesco komponerade i Los Angeles 1951. Det baserar sig på spansk poesi av spanjoren Federico Garcia Lorca, huvudsakligen ur dennes diktsamling Poema del cante jondo från 1921.

Sångerna berättar om historien och landskapet i Andalusien. Musiken i stycket bygger på den andalusiska sångtraditionen cante jondo, som är en ursprunglig, känslosam och sjungen flamenco.

Stycket anses som ett av de mer krävande och det är inte många gitarrister som klarar av det. Anders Emtell är en av dem.

Om gitarristen Anders Emtell

Anders Emtell

Gitarristen Anders Emtell medverkar i konserten Glödande toner i såväl Romancero Gitano som med egna solostycken. Foto: Elin Emtell Rubinsztein.

Anders Emtell är född 1978 och uppvuxen i Sandviken. Han har en konstnärlig mastersexamen från Kungl. Musikhögskolan i klassisk gitarr. Anders framträder både med solostycken och kammarmusik, till exempel med violin, flöjt, piano eller sång. Han har även framträtt som solist med stråkorkestrar och körer. Han har en tjänst som kyrkomusiker i Vaksala församling.

Om Mario Castelnuovo-Tedesco

Mario Castelnuovo-Tedesco (1895‒1968) var en italiensk tonsättare och pianist, bosatt i Florens. Han flydde undan fascismen och andra världskriget till USA.

Som tonsättare tillhörde han den moderata modernismen, och hans musik vann en tämligen bred uppskattning. Castelnuovo-Tedesco är annars mest känd som kompositör av filmmusik men han skrev även konsertmusik, bland annat ett hundratal stycken för gitarr.

Välkommen!

Dela
Det här inlägget postades i Konserter, senaste överst. Bokmärk permalänken.